fredag 26 december 2014

Spinnsidan

Tänk att det ska behöva hända så mycket i den lilla socknen Kajpe Kviar!

Väninnorna Mirjam och Hervor, som är tillbaka på Gotland och har tänkt ägna våren åt läsning, örtletande och trädgårdsskötsel, upptäcker snart att inget är som vanligt. Bonden Sylve är långt ifrån sitt forna jag efter olyckan och Mirjam får dåligt samvete varje gång hon ser honom. Dessutom är det något som inte stämmer med de nya grannarna, den till synes hjälpsamma Kajsa och den tysta, ensamma pojken Emanuel. Och vad är det med alla karlar? Både bror Aron och den nyfunna vännen Bosse håller på att deppa ihop fullständigt. Till råga på allt har Mirjam polisen inpå knuten, som påminner henne alltför väl om den där sommaren då de tre direktörerna gick och dog.

När så Hervor får en ovälkommen syn i skogen inser både hon och Mirjam att de återigen har en del att ta itu med.



Spinnsidan är tredje boken om Hervor och Mirjam som Marianne Cedervall skrivit. Jag lyssnar på boken via Storytel och underbara uppläsare är Susanne Alvengren som läser huvuddelen av boken samt Mirjams repliker och Gun Olofsson som läser Hervors norrländska repliker. Uppläsarna gör verkligen att böckerna blir ännu roligare att "läsa", för på intet sätt går att att själv läsa sig till dessa underbara dialekter: gotländska och norrländska.

Mirjam och Hervor är tillbaka i Kajpe Kviar och har skickat hem sina döttrar till USA igen och ska bara fixa lite på kapellet innan de också ska åka över. Men mycket hinner hända innan dess! Vart har Mirjams svägerska tagit vägen någonstans? Ingen har sett henne på länge, hon kom inte ens på svärmoderns begravning!

Och Bosse som Mirjam träffat när hon besökte mamma på boendet. Han är deppad, har blivit utkastad från sin villa av hustrun och hon tar alla hans pengar och ger honom fickpengar. Går det att få honom att sätta ner foten i backen?

Lilla Emanuel som bor med "tant mamma" och inte verkar må så bra. Springer omkring runt Sylves och Mirjams ägor och Kajsa som inte verkar bry sig. Och är Kajsa verkligen ett medium som hon påstår? Här får Hervor något att bita i!

Men även kärleken frodas i den tredje boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar